Trykkunderlag

1

Pliktavlevering av trykkegrunnlag

Bokbasen leverer i dag utgivers trykkegrunnlag samt e-bøker og lydbøker til Nasjonalbiblioteket i henhold til Pliktavleveringsloven. Du kan lese mer om dette på Nasjonalbibliotekets hjemmesider om pliktavlevering

Utgiver kan levere trykkegrunnlaget til Bokbasen ved å laste det opp i Mentor eller ved å bruke en SFTP-konto. Vi ønsker gjerne å motta trykkegrunnlag og omslag så tidlig som mulig, helst samtidig som trykkegrunnlaget oversendes trykkeriet. Avlevering til Nasjonalbiblioteket vil tidligst skje den dagen boka settes i salg i Mentor.

2

Hva skal leveres

Det skal leveres omslag og innmat (materie) for alle nye utgivelser i alle typer trykte formater.

Med bokas innmat menes den heftede boka uten innbinding, også kalt materie eller bokblokk. Innmaten inkluderer tittelside, kolofonside, innholdsfortegnelse, hele teksten, illustrasjoner, bilder, plansjer, register, indeks, tabeller, formler osv.

Med omslag menes det komplette omslaget. For bøker med løst omslag omfatter dette forside, bakside, rygg og innbretter. For bøker uten løst omslag omfatter dette forside, bakside og rygg.

Merk at fysiske eksemplarer av trykte utgivelser skal leveres til Nasjonalbiblioteket som før. Trykkunderlag kommer i tillegg.

Format: Både innmat/materie og omslag skal leveres i formatet PDF/A.
Kvalitet: Det er ønskelig med trykkekvalitet. Helst minst 400 dpi

3

Hvordan skal man levere

Man kan levere trykkegrunnlaget via Mentor eller via SFTP.

Mentor:

Søk fram ønsket bok i Mentor, klikk på blyanten og velg Trykkunderlag. Du vil da få opp et skjema hvor det er separate felter for å laste opp Innmat, omslag eller vedlegg.

Klikk på Velg fil for innmat, omslag eller vedlegg og finn korrekt fil på din enhet. Klikk deretter på Start opplasting.

Nederst i skjemaet finner dere et område for historikk. Den viser hvilke filer vi har mottatt og dato. Dersom fil er sendt flere ganger f.eks for innmat/materie vil det stå en versjon i tillegg.

Ved opplasting av nye filer vil det ta fra 5-15 minutter før Historikk er oppdatert.

SFTP:

Adresse: sftp.boknett.cloud

Brukernavn og passord: SFTP-serveren bruker samme pålogging som forlaget har til Mentor.

Mappe: trykkunderlag skal lastes opp til mappen "trykkunderlag"

Filnavn ved levering med SFTP:

Det er viktig at filene som sendes inn følger navnestandarden for å sikre korrekt arkivering med tilhørende metadata.

Innmaten skal ha følgende filnavn:
ISBN_innmat.pdf eller ISBN_materie.pdf
For eksempel: 9878212345678_innmat.pdf

Omslaget skal ha følgende filnavn:
ISBN_omslag.pdf
For eksempel: 9878212345678_omslag.pdf

Vedlegg skal ha følgende filnavn:
ISBN_vedlegg.pdf
For eksempel: 9788212345678_vedlegg.pdf

Dersom det er flere vedlegg skal de nummereres slik:
ISBN_vedlegg_1.pdf slik 9788212345678_vedlegg_1.pdf
ISBN_vedlegg_2.pdf slik 9788212345678_vedlegg_2.pdf

Nye versjoner kan lastes opp med samme navnestandard.

For mer utfyllende dokumentasjon på engelsk se vår tekniske dokumentasjon: Bokbasen teknisk dokumentasjon

4

E-bøker og lydbøker

Disse leveres når dere publiserer boka i Mentor (setter den i salg).