Hopp til hovedinnhold

Allbok for bibliotek legges ned

25. mars 2024

Bokbasen har de siste fire årene vært leverandør av utlånstjenester for e-bøker og lydbøker til Deichman og bibliotekene i Rogaland, etter å ha vunnet anbud i 2020. Avtalene utløper denne våren og Bokbasen har valgt ikke å levere tilbud på nye anbud.

Bokbasen har ikke ønsket å være forhandler og drifter derfor direktesalgsplattformen Allbok Bibliotek hvor forlagene selger utlånslisenser til bibliotek direkte. Dette gjør det svært vanskelig å vinne anbud hvor det er lagt opp til at man er en forhandler som kan gi rabatt på innkjøp av litteratur. Av den grunn har vi dessverre valgt å legge ned Allbok Bibliotek.

Vi har hatt stor glede av å tilby utlånstjenester for bibliotek og takker for mye innsikt, gode diskusjoner og delt leseglede fra Deichman, Rogaland og alle lånerne som har brukt Allbok.

Hva skjer nå!

  • Vi fortsetter å være leverandør av metadata, lisensinformasjon og e-bøker/lydbøker til bibliotekenes forhandlere (pr. i dag Biblioteksentralen) på vegne av forlagene. Dette medfører altså ingen endringer i forlagenes rutiner for å registrere biblioteklisenser. Lisenser registreres som vanlig hos Bokbasen enten via automatisk opprettelse, manuell registrering eller overføring fra system til system (Onix).
  • Fra 3. april stoppes utlån i Allbok, men allerede lånte bøker kan leses ferdig. I slutten av april endres Allbok til å bli en app for kun å lese bøker i Bokskya (lenke til info om Bokskya).
  • Siste utbetaling for salg av biblioteklisenser blir i midten av juni for salget i april.
  • Salgsrapport vil være tilgjengelig på Mentor til slutten av mai. Vi anbefaler at dere henter ut salgstallene før dette.

Historikk

Bokbasen var tidlig ute med nettbutikk for å tilby lisenser da dagens lisensmodell for e-bøker ble innført. I 2018 åpnet Bokbasen Bibliotek (navnet ble senere endret til Allbok Bibliotek) hvor alle landets bibliotek kunne kjøpe lisenser direkte fra forlaget og låne de ut via appene eBokBib og BookBites. Da Bibliotek-Systemer besluttet å legge ned eBokBib utviklet Bokbasen appen Allbok som ble etablert i mars 2020.

Siden 2018 har vi jobbet tett med forlag og bibliotek for å få opp det digitale utvalget for utlån.Ved god dialog og tilrettelegging kan så godt som altsom utgis av e-bøker og lydbøker i dag kan kjøpes inn og lånes ut av bibliotekene.