Hopp til hovedinnhold

Kom i gang med å selge bøker til bokhandler

1

Hvordan finner og kjøper bokhandelen forlagets bøker?

Informasjon om bøkene ditt forlag registrerer i Bokbasen samt informasjon om forlaget blir tilgjengelig i Bokbasen Søk (tidl. Mentor). Bokbasen Søk er bokhandelens mest brukte søkeverktøy med mellom 30.000 og 50.000 søk i døgnet. Når en kunde spør etter boken din eller bøker om det emnet din bok omhandler er det lett for bokhandelen å finne og bestille den. Informasjon om boken leveres i tillegg alle bokhandler for bruk i interne butikkdatasystemer.

Informasjon om forlagets bøker gjøres også tilgjengelig for landets nettbokhandler slik at de lett kan finnes og bestilles i nettbutikkene.

Bokhandels butikkdatasystemer
De aller fleste bokhandler abonnerer på metadata fra Bokbasen for bruk i sine kassesystemer. De har til enhver tid tilgang på oppdatert informasjon på alle registrerte bøker (like oppdatert som i Bokbasen Meta). Det er bokhandelens ansvar å oppdatere sine butikkdatasystemer med informasjonen. Hvor ofte dette gjøres varierer, men i hvert fall daglig.

Merk at bokhandelen selv bestemmer hvilket utvalg de ønsker å legge inn i sine butikkdatasystemer og tilby i nettbokhandel.

2

Ordre, salgsbetingelser og fakturering

Betingelser bokhandel
Det er vanlig praksis i bransjen at forlaget gir en grunnrabatt til alle forhandlere som slår inn ved kjøp av bøker i de tilfeller det ikke foreligger annen avtale mellom partene. Eventuelle rabattavtaler som overstyrer grunnrabatt inngår dere direkte med forhandler.

Rabatt regnes av veiledende utsalgspris satt av forlaget.

Registrering av betingelser/rabatt
Egen distribusjon: forlaget håndterer rabatt og forhandleravtaler i egne systemer.
Distributør: betingelser (rabatt etc.) registreres i distributørens systemer.

Det er ikke mulighet til å legge rabatt inn i Bokbasen Meta pr. nå.

Leveringsbetingelser til bokhandel
Egen distribusjon: forlaget kan legge inn om porto og/eller andre ekspedisjonskostnader tilkommer eller ikke ved registrering i Bokbasen Meta.
Distributør: sjekk hos distributøren forlaget benytter

Ordre fra bokhandel
Distributør: Bruker forlaget en distributør sender bokhandelen ordren dit.

Egen distribusjon: Bokhandler tilknyttet store kjeder sender stort sett alltid ordre direkte til forlaget på e-post. Disse har ikke Bokbasen noen oversikt over.

Mindre bokhandler og noen nettbokhandler sender ordre gjennom Bokbasen. Da vil forlaget motta en ordre via Bokbasen og man vil finne ordren i ordrearkivet på Bokbasen Meta.

Distributørkode
Denne koden angis på alle bøker og forteller bokhandelen hvem som leverer boka og hvor ordre skal sendes.

  • FS=Forlagssentralen,
  • SD=Sentraldistribusjon
  • FBF=Fagbokforlaget (Vigmostad & Bjørke)
  • DDS=Digital Distribusjonssentral (Bokbasen e-bøker/lydbøker)
  • EGEN= Forlaget er selv distributør


Fakturering av forhandler
Egen distribusjon: Forlaget fakturerer forhandler selv.
Distributør: Distributøren fakturerer forhandler på forlagets vegne.

3

Utvalg i bokhandel

Leveringsplikt
Merk at leveringsplikt kun gjelder for de som er underlagt Bokavtalen. Som forlag må du altså være medlem i Den norske forleggerforeningen for at dette skal gjelde ditt forlag. Les om Bokavtalen her (https://forleggerforeningen.no/bokavtalen/).

Utvalg i nettbokhandel
Nettbokhandler som abonnerer på metadata fra Bokbasen har til enhver tid tilgang på oppdatert informasjon på alle registrerte bøker (like oppdatert som i Bokbasen Meta). Det er nettbokhandelens ansvar å oppdatere sine nettbutikker med informasjonen. Hvor ofte dette gjøres varierer, men minst en gang i døgnet. Flere oppdaterer nå hver 1-3 timer.

Nettbokhandelen bestemmer selv hvilke bøker de ønsker å selge på sine nettsider. F.eks tilbyr ikke alle skolebøker.

Noen nettbokhandler åpner ikke for bøker fra nye forlag før det er inngått avtale om betingelser (bokhandelrabatt). Vi vil derfor anbefale at dere som ny utgiver tar kontakt.

4


Hvordan registrere seg som utgiver hos Bokbasen?

Avtaleinngåelse: Før bøker kan registreres, må forlaget inngå en utgiveravtale med Bokbasen. Fyll ut dette skjemaet hvis du ønsker å inngå avtale for ditt forlag. For mer informasjon kontakt post@bokbasen.no.

Registrering av titler: Registrering av titler gjøres etter at forlaget er registrert. Man får da tilsendt invitasjon for å logge inn i Bokbasen Meta for å registrere informasjon om sine utgivelser. Måten dette gjøres på avhenger av forlagets distribusjonsløsning. Dette vil dere få mer informasjon om. Alle titler som registreres må ha et ISBN eller EAN.