Hopp til hovedinnhold

Tilby e-bøker og lydbøker for utlån i bibliotek

Norske folkebibliotek, skolebibliotek og fagbibliotek tilbyr utlån av e-bøker og lydbøker til sine lånere. Utlånslisensene kjøper biblioteket av forhandlere som selger utlånslisenser og som også tilbyr apper for å lese lånte bøker.

Forlag som distribuerer e-bøker og lydbøker hos oss kan selv opprette utlånsbetingelser for ønskede titler eller be oss opprette betingelser automatisk for alle bøker. Utvalget tilgjengelig for forhandleren bestemmes av det forlaget til enhver tid har registrert.

1

Om utlånslisenser

Bokbasen støtter Nasjonalbibliotekets anbefalte modeller for utlån:

Nasjonalbibliotekets anbefalte utlånsmodell for e-bøker
Nye bøker (0-2 år) tilbys i Pakker med 10 utlånslisenser til en pris som tilsvarer innbundet utgave av boka. Pakker må forhåndskjøpes av biblioteket før de kan lånes ut. Når en pakke er brukt opp må det kjøpes inn en ny. Dette gjelder i hele toårsperioden.

Eldre bøker (mer enn 2 år) tilbys som Klikk (én utlånslisens) til en pris som tilsvarer 10% av e-bokas ordinære utsalgspris. F.eks kr 14.90 hvis e-boka selges for kr 149 i en nettbokhandel. Bøker i Klikk-modellen må ikke forhåndskjøpes. Alle bøker i Klikk er tilgjengelig for bibliotekets lånere. Biblioteket betaler for faktisk utlån etterskuddsvis.

En utlånslisens regnes som brukt hvis låner har lest mer enn 10% av boka når den leveres tilbake. Gjelder både bøker i Pakke og Klikk.

Nasjonalbibliotekets anbefalte utlånsmodell for nedlastbare lydbøker
Lydbøker tilbys i Pakker med 6 utlånslisenser til en pris som tilsvarer prisen på lydboka i ordinært salg (stykksalg til sluttkunde). Pakker må forhåndskjøpes av biblioteket før de kan lånes ut. Når en pakke er brukt opp må det kjøpes inn en ny. Dette gjelder i hele salgsperioden.

En utlånslisens regnes som brukt hvis låner har lest mer enn 10% av boka når den leveres tilbake.

2

Registrering av utlånsbetingelser


Før utlånslisenser kan selges til bibliotekene må boka ha utlånsbetingelser (pris etc.). Dette kan forlaget sette selv pr. bok i Bokbasen Meta (tidl. Mentor) eller la det settes automatisk ved publisering av boka.

Tjenesten setter automatisk på utlånslisenser etter Nasjonalbibliotekets anbefalte modell for utlån av e-bøker/lydbøker ved publisering av alle forlagets e-bøker/lydbøker (det er mulig å sette for formatene separat). Tjenesten er gratis og bestilles i Utgiveravtalen (nye utgivere) eller ved å sende en e-post til post@bokbasen.no.

Forlag som sender inn metadata på fil (Onix) fra egne systemer anbefales å tilrettelegge for å sende utlånsbetingelser i Onix-fila. Se Onix-dokumentasjonen på våre wikisider.

3

Salgsbetingelser

Salgsbetingelser avtales direkte mellom forlaget og den aktuelle forhandleren.

4

Rapportering salg av utlånslisenser

Forhandlere av utlånslisenser rapporterer salget til forlagene via Bokbasen. Så fremt ikke forhandleren også rapporterer direkte til forlaget så er dette forlagets underlag for fakturering av forhandleren, royalty til forfatter etc.

Rapportene legges fortløpende ut i et visningsformat i Bokbasen Meta (tidl. Mentor).