Hopp til hovedinnhold

Distribusjon av e-bøker og lydbøker

1

Gjør e-bøkene og lydbøkene dine tilgjengelig i alle kanaler

Ved å distribuere forlagets e-bøker/lydbøker gjennom Bokbasens Digital Distribusjonssentral (DDS) blir bøkene tilgjengelig for salg i en rekke nettbokhandler, strømmetjenester og bibliotek. Du finner en oversikt over alle forhandlere som henter e-bøker og lydbøker gjennom Bokbasen her: Forhandlere av e-bøker og lydbøker

Bokbasens løsning inkluderer også en unik bokhylle som samler kundens e-bøker og lydbøker i Bokskya, uavhengig av hvor boka er kjøpt. Det betyr at kunden har stor fleksibilitet til å velge på hva, hvor og hvordan bøkene skal leses. Ikke minst betyr det at kunden enkelt kan ta med seg alle sine e-bøker og lydbøker fra en leseapp til en annen, bytte lesebrett eller annen leseenhet.

2

Bokbasens tjenester for e-bøker og lydbøker inkluderer blant annet:

 • Registrering & lagring av de digitale filene
 • Kopibeskyttelse på bøkene som tar vare på sikkerheten
 • Tilgjengeliggjøring av bøkene for nettbokhandler, strømmetjenester & bibliotek
  • verktøy for å styre tilgang pr. tittel og strømmetjeneste
  • verktøy for å styre tilgang til utlån pr. tittel
 • Rapportering av salget
 • Leseutdrag
 • Pliktavlevering av de digitale filene
 • Økosystem som samler alle kundens e-bøker & lydbøker i én bokhylle uavhengig av hvor de er kjøpt (gjelder ikke strømming eller utlån bibliotek)
3

Salgsrapport, salgsbetingelser og fakturering av stykksalg

Salgsrapport fra nettforhandler

Alt salg av e-bøker og lydbøker hos nettforhandler rapporteres til Bokbasen. Salgsrapportene er tilnærmet sanntid og ligger tilgjengelig for forlagene i Mentor. Se Mentors hjelpesider for mer detaljer.

Fakturering av nettforhandler

Forlaget fakturerer forhandler selv. Grunnlaget for fakturering er salgsrapporten.

Forlag som har avtale med FS eller SD for fysiske bøker kan be de fakturere på forlagets vegne. Bokbasen sørger for å sende daglig salgsrapport til sentralene som underlag for fakturering.

Fakturering av forhandler er ikke en tjeneste Bokbasen tilbyr.

Betingelser nettforhandler

Det er vanlig praksis i bransjen av forlaget gir en grunnrabatt til alle forhandlere som slår inn ved kjøp av bøker i de tilfeller det ikke foreligger annen avtale mellom partene. Evenutell rabattavtaler som overstyrer grunnrabatt inngår forlaget direkte med forhandler.


Registrering av betingelser/rabatt

Egen distribusjon: forlaget håndterer rabatt og forhandleravtaler i egne systemer.

Distributør for fysiske bøker: Har forlaget avtale med FS eller SD for fysiske bøker, kan sentralene fakturere salg av e-bøker og lydbøker for dere. Da registreres betingelser (rabatt etc.) hos distributøren som for fysiske bøker.

Det er ikke mulighet til å legge rabatt i Mentor.

4

Kom i gang med e-bøker og lydbøker! 

 1. Avtaleinngåelse:
  Forlag som ønsker å distribuere e-bøker eller lydbøker gjennom Bokbasen må godkjenne vilkårene i Vedlegg 3 i Avtalevilkår for utgivere. Ta kontakt med oss på post@bokbasen.no for å oppdatere avtalen din. Har du ikke avtale med Bokbasen ennå? Gå hit for å inngå avtale.
 2. Registrering og lagring av e-bøker og lydbøker
  Ved godkjennelse av vilkår gis tilgang til registrering og lagring av e-bøker og lydbøker. Registrering gjøres på samme måte som for papirbøker og kan gjøres hos distributøren du bruker, eller i Mentor.